Treballs Fi de Màster> Enginyeria Química

Elimination of interferences in enzyme-based potentiometric sensors

  • Identification data

    Identifier: TFM:127
    Handle: http://hdl.handle.net/20.500.11797/TFM127
  • Authors:

    Magriñà Lobato, Iván
  • Others:

    Keywords: Potentiometry, biosensor, interference elimination, glucose, MnO2 nanoparticles Potentiometry, biosensor, interference elimination, glucose, MnO2 nanoparticles Potenciometria, biosensors, eliminació d'interferències, glucosa, nanopartícules MnO2
    Title in different languages: Eliminación de interferencias en sensores potenciométricos basados en enzimas Elimination of interferences in enzyme-based potentiometric sensors Eliminació d'interferències in sensors potenciomètrics basats en enzims
    Subject areas: Química Chemistry Química
    Confidenciality: No
    Academic year: 2014-2015
    Student: Magriñà Lobato, Iván
    Department: Enginyeria Química
    Access Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Work's public defense date: 2015-09-09
    TFM credits: 24
    Project director: Andrade, Francisco J.
    Abstract: An approach for the elimination of interferences in an enzyme-based potentiometric glucose biosensor based on the oxidation of the interferences by using nanostructured MnO2 is presented. Two different strategies were evaluated: i) direct addition of MnO2 to the sample followed by filtration and, ii) immobilization of MnO2 over the glucose biosensor as a pre-oxidizing layer. Both strategies have been successfully tested in real samples and these preliminary results have been validated against a commercial glucometer. Additionally, these results suggest that method for the elimination of interferences presented here could be potentially applied to other enzyme-based potentiometric sensors. Es presenta un enfocament per a l'eliminació d'interferències en un biosensor de glucosa potenciomètrica basat en enzims utilitzat en l'oxidació de les interferències mitjançant l'ús de MnO² nanoestructurat. Es van avaluar dues estratègies diferents: i) l'addició directa de MnO² a la mostra seguida per filtració i, ii) la immobilització de MnO² sobre el biosensor de glucosa com a capa preoxidant. Totes dues estratègies s'han provat amb èxit en mostres reals i aquests resultats preliminars s'han validat amb un glucòmetre comercial. A més, aquests resultats suggereixen que el mètode per a l'eliminació d'interferències presentades aquí podria ser potencialment aplicat a altres sensors potenciomètrics basats en enzims.
    Subject: Enginyeria
    Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)
    Language: Anglès
    Education area(s): Nanociència, Materials i Processos - Tecnologia Química de Frontera 
    Title in original language: Elimination of interferences in enzyme-based potentiometric sensors
    Creation date in repository: 2016-09-26
  • Keywords:

    Química
    Chemistry
    Química
    Enginyeria
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar