Autor segons l'article: Montserrat Giralt; Gabriel Dasilva; Manuel Pazos; Eduardo García-Egido; Jara Pérez-Jiménez; Josep Lluis Torres; María-Rosa Nogués; Isabel Medina
Departament: Ciències Mèdiques Bàsiques
Autor/s de la URV: GIRALT BATISTA, MONTSERRAT; Gabriel Dasilva; Manuel Pazos; Eduardo García-Egido; Jara Pérez-Jiménez; Josep Lluis Torres; NOGUÉS LLORT, MARIA ROSA; Isabel Medina
Paraules clau: Metabolism FATTY ACIDS Biomarkers
Resum: The role of specific proportions of ω-3 EPA and DHA, in the modulation of inflammation and oxidative stress markers associated to the progression of Metabolic Syndrome was investigated. Potential inflammatory eicosanoids and docosanoids were discussed together to biomarkers of CVD, obesity, inflammation and oxidative stress in an animal model of metabolic disorders. Results evidenced a noteworthy health effect of 1:1 and 2:1 EPA:DHA proportions over 1:2 EPA:DHA based diets through a down-regulation in the production of strong pro-inflammatory ω-6 eicosanoids, a decrement of biomarkers of oxidative stress, and a modulation of fatty acid desaturase activities and plasma and membrane PUFAs towards greater anti-inflammatory profiles. Outcomes contribute to the general knowledge on the health benefits of marine lipids and their role on the progress of MetS, inflammation and oxidative stress. Results shed light on controversial protective mechanisms of EPA and DHA to better design dietary interventions aimed at reducing MetS.
Grup de recerca: Farmacobiologia Cel.lular
Àrees temàtiques: Health sciences Ciencias de la salud Ciències de la salut
Accès a la llicència d'ús: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0308-8146
Identificador de l'autor: S/D; S/D; S/D; S/D; S/D; S/D; S/D; S/D
Data d'alta del registre: 2016-04-27
Pàgina final: 203
Volum de revista: 205
Versió de l'article dipositat: info:eu-repo/semantics/submittedVersion
Enllaç font original: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814616303715?via%3Dihub
URL Document de llicència: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
DOI de l'article: 10.1016/j.foodchem.2016.03.020
Entitat: Universitat Rovira i Virgili
Any de publicació de la revista: 2016
Pàgina inicial: 196
Tipus de publicació: Article Artículo Article