Autor segons l'article: Mònica Bulló; Patricia Casas-Agustench; Jordi Salas-Salvadó
Departament: Bioquímica i Biotecnologia
Autor/s de la URV: BULLÓ BONET, MÒNICA; Patricia Casas-Agustench; SALAS SALVADÓ, JORGE
Paraules clau: nuts Type-2 diabetes cardiovascular disease
Resum: The beneficial effects of nut consumption on cardiovascular disease (CVD) have been widely documented. These protective effects are mainly attributed to the role of nuts in the metabolism of lipids and lipoproteins. As chronic inflammation is a key early stage in the atherosclerotic process that predicts future CVD events and is closely related to the pathogenesis of insulin resistance, many recent studies have focused on the potential effect of nut consumption on inflammation and insulin resistance. Through different mechanisms, some components of nuts such as magnesium, fiber, alpha-linolenic acid, L-arginine, antioxidants and MUFA may protect against inflammation and insulin resistance. This review evaluates the epidemiologic and experimental evidence in humans demonstrating an association between nut consumption and these two emergent cardio-protective mechanisms.
Grup de recerca: Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental
Àrees temàtiques: Bioquímica i biotecnologia Bioquímica y tecnología Biochemistry and technology
Accès a la llicència d'ús: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0964-7058
Identificador de l'autor: N/D; N/D; N/D
Data d'alta del registre: 2016-06-13
Pàgina final: 130
Volum de revista: 19
Versió de l'article dipositat: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL Document de llicència: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Entitat: Universitat Rovira i Virgili
Any de publicació de la revista: 2010
Pàgina inicial: 124
Tipus de publicació: Article Artículo Article