Articles producció científica> Bioquímica i Biotecnologia

Estado nutricional de la población anciana en función del régimen de institucionalización.

  • Identification data

    Identifier: PC:1634
  • Authors:

    J Salas Salvado
    M Esteban Perez
    J Fernandez Ballart
  • Others:

    Author, as appears in the article.: J Salas Salvado; M Esteban Perez; J Fernandez Ballart
    Department: Bioquímica i Biotecnologia
    URV's Author/s: SALAS SALVADÓ, JORGE; M Esteban Perez; J Fernandez Ballart
    Keywords: Anthropometry malnutrition elderly people antropometría Malnutrición. Ancianos
    Abstract: BACKGROUND: Protein-energy malnutrition (PEM) is associated with an increase in morbi-mortality. It's prevalence in institutionalised elderly people is unknown in our environment. The aim of this study was to determine prevalence, typology and risk factors associated with PEM in institutionalised elderly people. SUBJECTS: 228 institutionalised elderly people, representative of the population in the town of Reus were studied. Among them 131 were resident geriatrics and 97 long-stay hospital patients. METHODS: Weight, mid-arm circumference, body mass-index, percentage of body fat, total cholesterol, total proteins, albumin, prealbumin and transferrin were determined. Predominantly caloric malnutrition was diagnosed if 2 or more anthropometric markers and less than 2 biochemical markers were affected. Predominantly protein malnutrition was diagnosed if 2 or more biochemical markers and less than 2 anthropometric markers were affected, and mixed-type PEM if 2 or more anthropometric markers and 2 or more biochemical markers coexist. RESULTS: The global prevalence of PEM was 26.7% (9.1% in the residencies and 50.5% in the hospitals). Predominantly Caloric, Protein and Mixed-type malnutrition prevalence was 7.4%, 11% and 8.3% respectively. The 3 types of PEM were more prevalent among the hospitalised patients. Dementia was associated in 73.7% of 19 patients diagnosed of mixed PEM. CONCLUSIONS: A high prevalence of PEM was observed in the hospitalised patients. Hospitalisation was identified as an important risk factor in malnutrition, this could be explained by the diseases that make it necessary and the high prevalence of dementia observed in the hospitalised patients. OBJETIVO: La malnutrición proteico-energética (MPE) comporta un aumento de la morbimortalidad. Su prevalencia en los ancianos institucionalizados es desconocida en nuestro medio. Se planteó el conocer la prevalencia, tipología y factores de riesgo asociados a la MPE en estos ancianos. SUJETOS: Se estudiaron 228 ancianos institucionalizados de la ciudad de Reus, representativos de esta población, 131 de residencias geriátricas y 97 de hospitales de larga estancia. MÉTODO: Se determinaron el peso, perímetro braquial, índice de masa corporal, porcentaje de grasa corporal y los niveles séricos de colesterol total, proteínas totales, albúmina, prealbúmina y transferrina. Se diagnosticó MPE predominantemente calórica de existir alterados 2 o más marcadores antropométricos y menos de 2 marcadores bioquímicos. MPE predominantemente proteica, de presentar alterados 2 o más marcadores bioquímicos y menos de 2 antropométricos y MPE de tipo mixto, de coexistir alteración de 2 o más marcadores antropométricos y de 2 o más marcadores bioquímicos. RESULTADOS: La prevalencia global de MPE fue del 26,7%. En las residencias del 9,1% y en los hospitales del 50,5%. Presentaron MPE predominantemente calórica, proteica y de tipo mixto, el 7,4%, el 11% y el 8,3% de la muestra respectivamente. Los 3 tipos de MPE fueron más prevalentes entre los hospitalizados. De los 19 ancianos diagnosticados de MPE de tipo mixto, el 73% presentó demencia asociada. CONCLUSIONES: La prevalencia de MPE obtenida resultó elevada, sobre todo a expensas de los hospitalizados. La hospitalización, probablemente por las enfermedades que la hacen necesaria, y la demencia fueron identificadas como importantes factores de riesgo de malnutrición.
    Research group: Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental
    Thematic Areas: Biochemistry and technology Bioquímica y tecnología Bioquímica i biotecnologia
    licence for use: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
    ISSN: 0212-1611
    Author identifier: orcid.org/0000-0003-2700-7459; N/D; orcid.org/0000-0002-1320-6484
    Record's date: 2016-06-08
    Last page: 113
    Journal volume: 15
    Papper version: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Entity: Universitat Rovira i Virgili
    Journal publication year: 2000
    First page: 105
    Publication Type: Article Artículo Article
  • Keywords:

    Persones grans -- Nutrició
    Antropometria
    Malnutrició en la vellesa
    Anthropometry
    malnutrition
    elderly people
    antropometría
    Malnutrición.
    Ancianos
    Biochemistry and technology
    Bioquímica y tecnología
    Bioquímica i biotecnologia
    0212-1611
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar