Articles producció científica> Història i Història de l'Art

Els inventaris templers de la Ribera d’Ebre. Comunicació i fiscalització institucional

  • Identification data

    Identifier: imarina:9156242
    Authors:
    Maria Bonet Donato
    Abstract:
    Les comandes ebrenques de la Ribera es van consolidar com a principals dominis a la regió en resposta a les necessitats polítiques i militars, tot i que per altra banda, van estar subjectes a la fiscalitat i a l’autoritat “internacional” del Temple. Tenien que contribuir econòmicament als poders centrals de l’orde, i per això, els comanadors rendien comptes de la situació econòmica i financera anualment. Aquestes informacions es registraven en inventaris, com el de 1289, i servien per a comunicar al mestre i al capítol provincial l’estat de les finances i dels estocs de les preceptories. S’hi detallaven el bestiar gros i menut, els esclaus, l’armament, les provisions, i es feia esment a quantitats abundants d’agraris, com cereals i vi, que estaven reservats al mestre. A més, es va tenir cura de registrar les sumes pendents dels creditors i això es relacionava amb el balanç financer i sanejament dels comptes de cada entitat. Les descripcions sobre Horta, Riba-roja, Ascó, Miravet i Tortosa mostren com l’economia local, ramadera i agrària, era objecte de fiscalització per a complir amb els requeriments d’una organització fiscal i administrativa complexa, moderna i centralitzada.
  • Others:

    Author, as appears in the article.: Maria Bonet Donato
    Department: Història i Història de l'Art
    URV's Author/s: Bonet Donato, Maria
    Abstract: Les comandes ebrenques de la Ribera es van consolidar com a principals dominis a la regió en resposta a les necessitats polítiques i militars, tot i que per altra banda, van estar subjectes a la fiscalitat i a l’autoritat “internacional” del Temple. Tenien que contribuir econòmicament als poders centrals de l’orde, i per això, els comanadors rendien comptes de la situació econòmica i financera anualment. Aquestes informacions es registraven en inventaris, com el de 1289, i servien per a comunicar al mestre i al capítol provincial l’estat de les finances i dels estocs de les preceptories. S’hi detallaven el bestiar gros i menut, els esclaus, l’armament, les provisions, i es feia esment a quantitats abundants d’agraris, com cereals i vi, que estaven reservats al mestre. A més, es va tenir cura de registrar les sumes pendents dels creditors i això es relacionava amb el balanç financer i sanejament dels comptes de cada entitat. Les descripcions sobre Horta, Riba-roja, Ascó, Miravet i Tortosa mostren com l’economia local, ramadera i agrària, era objecte de fiscalització per a complir amb els requeriments d’una organització fiscal i administrativa complexa, moderna i centralitzada.
    licence for use: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
    Author's mail: maria.bonet@urv.cat
    Author identifier: 0000-0001-7343-8984
    Record's date: 2023-06-17
    Papper version: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
    Link to the original source: https://raco.cat/index.php/MiscellaniaCERE/article/view/379176
    Papper original source: Miscel·lània Del Centre D'estudis De La Ribera D'ebre. 1 (30): 273-286
    APA: Maria Bonet Donato (2020). Els inventaris templers de la Ribera d’Ebre. Comunicació i fiscalització institucional. Miscel·lània Del Centre D'estudis De La Ribera D'ebre, 1(30), 273-286
    Licence document URL: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
    Entity: Universitat Rovira i Virgili
    Journal publication year: 2020
    Publication Type: Journal Publications