Código de proyecto: PID2019-104269RR-C33 / AEI / 10.13039/501100011033
Palabras clave: Virgin olive oil Quality control Faaes Ethyl-esters Centrifugation processing factors Alcohols quality control quality fatty-acids faaes extraction ethanol content centrifugation processing factors alcohols
Fecha de alta del registro: 2024-07-27
Versión del articulo depositado: info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
URL Documento de licencia: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Referencia al articulo segun fuente origial: Lwt-Food Science And Technology. 149
Referencia de l'ítem segons les normes APA: Boudebouz A; Romero A; Hermoso JF; Boqué R; Mestres M (2021). Processing factors that affect the balance of alcohols and alkyl esters during ‘Arbequina’ olive oil production: Separation and clarification steps. Lwt-Food Science And Technology, 149(), -. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.111842
Acrónimo: ALLFRUIT4ALL
Tipo de publicación: Journal Publications
Código de projecto 3: T1/CO-DOCT 1/16
Autor según el artículo: Boudebouz A; Romero A; Hermoso JF; Boqué R; Mestres M
Departamento: Química Analítica i Química Orgànica
Acrónimo 2: EnoPAT
Autor/es de la URV: Boqué Martí, Ricard / Mestres Solé, Maria Montserrat
Resumen: The aim of this study was to assess how different conditions used on the centrifugation step during olive oil extraction affect its quality by considering the balance of fatty acid alkyl esters (FAAEs) and their precursor alcohols. All the experiments were carried out under real working conditions in a two-phase decanter followed by a vertical centrifuge (VC) and different water injection doses and paste injection rates were tested. The fruits used were from ‘Arbequina’ variety at two different maturity stages and the balances of alcohols and FAAEs were measured at the outlets of both, decanter and VC, with respect to the system inlet. Results show that the paste injection rate affects the content of alcohols and FAAEs in the final oil, which tend to increase when working closer to the maximum capacity of the decanter. Different behaviors have been detected when dealing with unripe or ripe fruits. Similarly, the water addition doses have different effects on the FAAEs and alcohols formation depending on the maturity status. Therefore, both the decanter and the step decanter to vertical centrifuge are key points that, when properly controlled, allow minimizing FAAEs formation, which is essential for obtaining quality oils.
Acción del programa de financiación 2: Ciencias y tecnologías de los alimentos
Áreas temáticas: Zootecnia / recursos pesqueiros Saúde coletiva Química Odontología Nutrição Medicina veterinaria Medicina ii Medicina i Materiais Interdisciplinar Geociências Food science & technology Food science Farmacia Engenharias iii Engenharias ii Engenharias i Educação física Ciências biológicas iii Ciências biológicas ii Ciências biológicas i Ciências ambientais Ciências agrárias i Ciência de alimentos Biotecnología Biodiversidade Astronomia / física Administração pública e de empresas, ciências contábeis e turismo
Acceso a la licencia de uso: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0023-6438
Direcció de correo del autor: montserrat.mestres@urv.cat ricard.boque@urv.cat
Identificador del autor: 0000-0001-9805-3482 0000-0001-7311-4824
Acción del programa de financiació 3: IOC PHD SCHOLARSHIPS
Codigo del proyecto 2: AGL2015-70106-R
Programa de financiación 2: Programa estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación orientada a los Retos de la Sociedad, en el marco del Plan estatal de investigación científica y técnica y de innovación 2013-2016
Programa de financiación: Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Proyectos de I+D+i Retos Investigación 2017-2020
Programa de financiación 3: International Olive Oil Council (IOOC)
Entidad: Universitat Rovira i Virgili
Año de publicación de la revista: 2021
Acción del progama de financiación: Ciencias y tecnologías de alimentos