Código de proyecto: PID2019-104269RR-C33 / AEI / 10.13039/501100011033
Palabras clave: Pls Pca Multivariate curve resolution Mcr-als Maturity index Fruit Chemometrics assisted colour histogram-based analytical systems (cachas) Cell phone
Fecha de alta del registro: 2024-08-03
Versión del articulo depositado: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL Documento de licencia: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Referencia al articulo segun fuente origial: Analytica Chimica Acta. 1280 341884-
Referencia de l'ítem segons les normes APA: Ezenarro, J; García-Pizarro, A; Busto, O; de Juan, A; Boqué, R (2023). Analysing olive ripening with digital image RGB histograms. Analytica Chimica Acta, 1280(), 341884-. DOI: 10.1016/j.aca.2023.341884
Acrónimo: ALLFRUIT4ALL
Tipo de publicación: Journal Publications
Código de projecto 3: 2020PMF-PIPF-6
Código de proyecto 4: 2021PMF-BS-12
Autor según el artículo: Ezenarro, J; García-Pizarro, A; Busto, O; de Juan, A; Boqué, R
Departamento: Química Analítica i Química Orgànica
Autor/es de la URV: Boqué Martí, Ricard / Busto Busto, Olga / EZENARRO GARATE, JOKIN / García Pizarro, Ángel
Resumen: Digital images are commonly used to monitor processes that are based on colour changes due to their simplicity and easy capture. Colour information in these images can be analysed objectively and accurately using colour histograms. One such process is olive ripening, which is characterized by changes in chemical composition, sensory properties and can be followed by changes in physical appearance, mainly colour. The reference method to quantify the ripeness of olives is the Maturity Index (MI), which is determined by trained experts assigning individual olives into a colour scale through visual inspection. Instead, this study proposes a methodology based on Chemometrics Assisted Colour Histogram-based Analytical Systems (CACHAS) to automatically assess the MI of olives based on R, G, and B colour histograms derived from digital images. The methodology was shown to be easily transferable for routine analysis and capable of controlling the ripening of olives. The study also confirms the high potential of digital images to understand the ripening process of olives (and potentially other fruits) and to predict the MI with satisfactory accuracy, providing an objective and reproducible alternative to visual inspection of trained experts.
Áreas temáticas: Spectroscopy Química Odontología Medicina ii Medicina i Materiais Matemática / probabilidade e estatística Interdisciplinar Geociências General medicine Farmacia Environmental chemistry Engenharias iv Engenharias iii Engenharias ii Enfermagem Ciências biológicas iii Ciências biológicas ii Ciências biológicas i Ciências agrárias i Ciência de alimentos Ciência da computação Chemistry, analytical Biotecnología Biodiversidade Biochemistry Astronomia / física Analytical chemistry
Acceso a la licencia de uso: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
Acción del programa de financiación 4: Universitat Rovira i Virgili - Banco Santander
Direcció de correo del autor: angel.garcia@urv.cat jokin.ezenarro@urv.cat jokin.ezenarro@urv.cat angel.garcia@urv.cat ricard.boque@urv.cat olga.busto@urv.cat
Identificador del autor: 0000-0001-9234-7877 0000-0001-9234-7877 0000-0001-7311-4824 0000-0002-2318-6800
Acción del programa de financiació 3: Ayudas de apoyo a departamentos y unidades de investigación universitarios para la contratación de personal investigador predoctoral en formación (FI SDUR 2020)
Codigo del proyecto 2: PID2019-1071586B-IOO
Programa de financiación 2: Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Proyectos de I+D+i Retos Investigación 2017-2020
Enlace a la fuente original: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003267023011054?via%3Dihub
Programa de financiación: Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Proyectos de I+D+i Retos Investigación 2017-2020
Programa de financiación 4: Contratos de personal investigador predoctoral en formación
Programa de financiación 3: Universitat Rovira i Virgili - Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaries
DOI del artículo: 10.1016/j.aca.2023.341884
Entidad: Universitat Rovira i Virgili
Año de publicación de la revista: 2023
Acción del progama de financiación: Ciencias y tecnologías de alimentos