e-ISSN: 1099-128X
Código de proyecto: PID2019-104269RR-C33 and PID2019-104269RR-C31 / MICIU / AEI / 10.13039/501100011033
Palabras clave: Variability sources; Variability source; Soluble solids concentration; Precision agriculture; Peach (prunus); Peach; Harves; Fruit-quality; Design of experiments (doe); Anova-simultaneous component analysis (asca)
Fecha de alta del registro: 2025-03-08
Versión del articulo depositado: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL Documento de licencia: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Referencia al articulo segun fuente origial: Journal Of Chemometrics. 38 (9): e3576-
Referencia de l'ítem segons les normes APA: Ezenarro, Jokin; Schorn-Garcia, Daniel; Palou, Anna; Mestres, Montserrat; Acena, Laura; Abadias, Maribel; Aguilo-Aguayo, Ingrid; Busto, Olga; Boque, R (2024). Characterisation of Position-Dependant Ripening Dynamics of Nectarines Using Near-Infrared Spectroscopy and ASCA. Journal Of Chemometrics, 38(9), e3576-. DOI: 10.1002/cem.3576
Acrónimo: ALLFRUIT4ALL
Tipo de publicación: Journal Publications
Código de projecto 3: 2021PMF-BS-12
Autor según el artículo: Ezenarro, Jokin; Schorn-Garcia, Daniel; Palou, Anna; Mestres, Montserrat; Acena, Laura; Abadias, Maribel; Aguilo-Aguayo, Ingrid; Busto, Olga; Boque, Ricard
Departamento: Química Analítica i Química Orgànica
Autor/es de la URV: Aceña Muñoz, Laura / Boqué Martí, Ricard / Busto Busto, Olga / EZENARRO GARATE, JOKIN / Mestres Solé, Maria Montserrat / Schorn García, Daniel
Resumen: Nectarines, a popular pit fruit closely related to peaches, are renowned for their nutritional value and associated health benefits. However, challenges arise in maintaining optimal organoleptic properties during harvest and handling, eventually leading to production waste and heterogeneous quality in the fruit that arrives to the consumer. This study investigates the impact of nectarine position on trees during the whole ripening process using non-destructive near-infrared (NIR) spectroscopy. Nectarines exposed to more sunlight mature faster and this influences sugar content and acidity, emphasising the significance of considering height, prominence and orientation in ripening dynamics of the fruit. Different data unfolding strategies were compared, using ANOVA-Simultaneous Component Analysis (ASCA) to reveal the significance of in-tree position factors at different ripening stages, and observing high significance at harvest. This underscores the necessity for growers and handlers to consider these factors for reducing waste. NIR spectroscopy, with adequate data analysis, is a valuable tool for the holistic analysis of fruit ripening, providing crucial insights for maintaining optimal fruit organoleptic properties from harvest to consumer.
Áreas temáticas: Statistics & probability; Química; Mathematics, interdisciplinary applications; Matemática / probabilidade e estatística; Interdisciplinar; Instruments & instrumentation; Engenharias iv; Engenharias iii; Engenharias ii; Computer science, artificial intelligence; Ciências agrárias i; Ciência da computação; Chemistry, analytical; Biotecnología; Biodiversidade; Automation & control systems; Astronomia / física; Applied mathematics; Analytical chemistry
Acceso a la licencia de uso: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0886-9383
Direcció de correo del autor: jokin.ezenarro@estudiants.urv.cat; daniel.schorn@urv.cat; daniel.schorn@urv.cat; daniel.schorn@urv.cat; montserrat.mestres@urv.cat; ricard.boque@urv.cat; olga.busto@urv.cat; laura.acena@urv.cat
Acción del programa de financiació 3: Universitat Rovira i Virgili - Banco Santander
Codigo del proyecto 2: 2020 FISDU 00221
Programa de financiación 2: Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya
Enlace a la fuente original: https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cem.3576?af=R
Programa de financiación: Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Proyectos de I+D+i Retos Investigación 2017-2020
Programa de financiación 3: Contratos de personal investigador predoctoral en formación
DOI del artículo: 10.1002/cem.3576
Entidad: Universitat Rovira i Virgili
Año de publicación de la revista: 2024
Acción del progama de financiación: Ciencias y tecnologías de alimentos