Capítols de llibre producció científica> Pedagogia

Evolución de la formación presencial a virtual, pre y post pandemia: el caso del CRAI de la Universitat Rovira i Virgili

  • Dades identificatives

    Identificador: imarina:9366344
    Autors:
    Sánchez-Martos, M. JoséEsteve-González,Vanessa
    Resum:
    La Universitat Rovira i Virgili imparteix una formació dirigida al personal investigador a través del Centre de Recursos per a l'Aprenentatge i la Recerca en els tres àmbits fonamentals de la Ciència Oberta: publicació en accés obert, gestió de les dades de recerca i elaboració dels plans de gestió de dades. Abans de la pandèmia es realitzava de manera presencial. Amb la intenció de millorar la taxa de deserció i la baixa ràtio, es va proposar virtualizar la formació. La pandèmia va obligar a realitzar la formació virtual sense tenir en compte el disseny tecnopedagògic. Aquest treball presenta el procés de conversió de la formació presencial a formació virtual asíncrona, en l'àmbit de la gestió de les dades de recerca i pla de gestió de dades de la ciència oberta. S'ha seguit la metodologia de la Recerca Basada en Disseny, tenint en compte el model instruccional ADDIE i considerant aspectes d'accessibilitat i usabilitat. La mostra consta de 37 participants que van donar una valoració positiva de la formació i dels materials. A nivell general, s'obtenen millores en la taxa de deserció i la ràtio de participació i es proposen uns criteris de disseny per a següents iteracions.
  • Altres:

    "És part de": Repensant Els Espais I Els Recursos Digitals Per A L’aprenentatge: Llibre D’actes Fietxs2023
    Departament: Pedagogia Pedagogia
  • Paraules clau:

    La Universitat Rovira i Virgili imparte una formación dirigida al personal investigador a través del Centro de Recursos para el Aprendizaje y la Investigación en los tres ámbitos fundamentales de la Ciencia Abierta: publicación en acceso abierto, gestión de los datos de investigación y elaboración de los planes de gestión de datos. Antes de la pandemia se realizaba de forma presencial. Con la intención de mejorar la tasa de deserción y la baja ratio, se propuso virtualizar la formación. La pandemia obligó a realizar la formación virtual sin tener en cuenta el diseño tecnopedagógico. Este trabajo presenta el proceso de conversión de la formación presencial a formación virtual asíncrona, en el ámbito de la gestión de los datos de investigación y plan de gestión de datos de la ciencia abierta. Se ha seguido la metodología de la Investigación Basada en Diseño, teniendo en cuenta el modelo instruccional ADDIE y considerando aspectos de accesibilidad y usabilidad. La muestra consta de 37 participantes que dieron una valoración positiva de la formación y de los materiales. A nivel general, se obtienen mejoras en la tasa de deserción y la ratio de participación y se proponen unos criterios de diseño para siguientes iteraciones.
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar