Treballs Fi de Grau> Escola Tècnica Superior d'Arquitectura

Centro de Día Salou

  • Dades identificatives

    Identificador: TFG:3076
    Handle: http://hdl.handle.net/20.500.11797/TFG3076
  • Autors:

    Aedo Carrillo, Yenny Adriana
  • Altres:

    Data d'alta al repositori: 2021-01-21
    Resum: Salou es un importante centro turístico, pero no sólo es importante por esta actividad económica sino porque desde hace unos años existe una promoción de la residencia permanente, es por esto que el ayuntamiento promueve equipamientos que acompañen dicho crecimiento, además que ciudades cercanas a Salou también puedan disfrutar de los servicios que ofrece. El padrón municipal de habitantes de Salou al año 2019 marca un crecimiento notable, del cual un gran porcentaje incluye a personas mayores no dependientes, mi propuesta es atender a esta necesidad incluyendo un nuevo CENTRO DE DIA para la ciudad. Es importante el alargamiento de la esperanza de vida de la población producida en las últimas décadas, es un fenómeno que caracteriza a las sociedades avanzadas de los primeros años del siglo XXI. Este fenómeno es muy positivo porque implica la posibilidad de vivir más años disfrutando de una buena calidad de vida y participar activamente en la vida social, y contribuir a la sociedad la riqueza que supone la propia experiencia de vida. El emplazamiento del nuevo Centro de Día de Salou es un punto donde convergen 3 tramas urbanas distintas: el casco antiguo, el primer crecimiento que experimentó el municipio y la reciente propuesta de la nueva avenida en la actual ubicación de las líneas del ferrocarril. El emplazamiento, también, forma parte del eje vertebrador norte-sur donde se sitúan edificios públicos de la población. Mediante este primer análisis a gran escala, se entiende que el nuevo Centro de Día de Salou necesita desarrollarse siguiendo estas dos directrices. El proyecto se encuentra ubicado en la zona centro de Salou, el mismo en su conjunto establece una serie de estrategias para vincularlo con su entorno construido y funcional, proponiendo enlaces visuales con las pre-existencias y recopilando tanto servicios asistenciales como sociales. El solar elegido se encuentra delimitado por equipamientos urbanos como la Biblioteca, la Iglesia, aunque este situada en la zona céntrica de la ciudad, el solar está ubicado en una zona residencial. En su fachada Norte tiene vistas a la Torre Vella, monumento histórico de la ciudad, hacia el sur estaría la Biblioteca, además de estar rodeado de calles peatonales y calles vehiculares que lo conectan con el resto de la ciudad. La orientación de cada volumen se definió en base a las actividades de acuerdo al programa, buscando nuevas sensaciones y paisajes inesperados desde la sala de espera. El edificio, formado por cuatro niveles, tiene un espacio central como articulador de los espacios interiores del edificio, presentando espacios que quieren dinamizar los movimientos y que generen cruces visuales y de flujos entre ellos, aportando zonas interiores más tranquilas y a la vez vistas hacia el paisaje exterior. La diferente orientación de los volúmenes ayudó a poder priorizar los espacios íntimos a mejor orientación, sur y este para generar mejores condiciones de asoleamiento e iluminación en los espacios interiores mediante el desarrollo de un patio central. Para llegar a estos espacios el acceso se realiza a través de un porche que actúa como filtro y como un elemento de transición hacia la calle- plaza interior, que se convierte en el "elemento que articula el Centro de Día ya que a través de ella se mantienen las visuales de todo el conjunto interrelacionándose los espacios del conjunto. El Centro de Día se ha diseñado como la agrupación de una serie de espacios diáfanos que a diferentes escalas permiten diferentes funciones y oficinas, a la vez que permiten reunirse en grandes grupos. Tanto en algunas de sus fachadas se proyecta un jardín vertical así como en el remate del edificio se proyecta un jardín superior entendiendo la cubierta como un espacio de "plaza en altura". La actuación se concreta con un edificio moderno que da respuesta a su entorno, vinculado a equipamientos urbanos conformando un conjunto dotacional de carácter social. Salou és un important centre turístic, però no només és important per a aquesta activitat econòmica, sinó perquè des de fa uns anys hi ha hagut una promoció de residència permanent, és per això que l'Ajuntament promou equips que acompanyin aquest creixement, a més que les ciutats pròximes a Salou podran gaudir dels serveis que ofereix. El patró Municipal d'habitants de Salou a 2019 marca un creixement notable, del qual un gran percentatge inclou a persones grans dependents, la meva proposta és satisfer aquesta necessitat, incloent-hi un nou Centre de Dia per a la ciutat. És important allargar l'esperança de vida de la població produïda en les últimes dècades, és un fenomen que caracteritza les societats avançades dels primers anys del segle XXI. Aquest fenomen és molt positiu perquè implica la possibilitat de viure més anys gaudint d'una bona qualitat de vida i participant activament en la vida social, i contribuint a la societat de la riquesa de l'experiència de la pròpia vida. El lloc del nou Centre de Dia de Salou és un punt on convergeixen 3 parcel·les urbanes diferents: el casc antic, el primer creixement viscut pel municipi i la recent proposta de la nova avinguda en l'actual ubicació de les línies ferroviàries. La situació d’aquest espai també forma part de l'eix vertebrat nord-sud on és troben els edificis públics de la població. Aquesta primera anàlisi a gran escala entén que el nou centre de dia de Salou s'ha de desenvolupar seguint aquestes dues pautes. El projecte es troba a la zona central de Salou, el mateix que el conjunt estableix una sèrie d'estratègies per vincular-la amb el seu entorn construït i funcional, proposant vincles visuals amb preexistències i recollint serveis tant sanitaris com socials. La parcel·la escollida està delimitada per instal·lacions urbanes com la biblioteca, l'església, tot i que està situada a la zona central de la ciutat, la parcel·la es troba en una zona residencial. A la façana nord té vistes a la Torre Vella, un monument històric de la ciutat, al sud hi ha la biblioteca, a més d'estar envoltada de carrers de vianants i carrers de vehicles que connecten amb la resta de la ciutat. L'orientació de cada volum és va definir a partir de les activitats segons el programa, buscant noves sensacions i paisatges inesperats des de la sala d'espera. L'edifici, format per quatre nivells, compta amb un espai central com a articulador dels espais interiors de l'edifici, presentant espais que volen dinamitzar els moviments i generar creus visuals i fluxos entre ells, proporcionant zones interiors més tranquil·les i alhora vistes cap al paisatge exterior. La diferent orientació dels volums ajuda a donar prioritat als espais íntims, amb una millor orientació, al sud i a l'est, per generar millors condicions per rebre el sol i il·luminar els espais interiors, desenvolupant un pati central. Per arribar a aquests espais l'accés és realitza a través d'un porxo que actua com a filtre i com a element transitori cap al quadrat-carrer interior, que esdevé l'element que articula el Centre de Dia, ja que a través d'ell és mantenen les visuals de tot el conjunt que interrelacionen els espais del conjunt. El Centre de Dia ha estat concebut com l'agrupació d'una sèrie d'espais diàfans que a diferents escales permeten diferents funcions i despatxos, alhora que permeten conèixer en grups grans. Tant en algunes de les seves façanes, és projecta un jardí vertical, com en l'acabat de l'edifici és projecta un jardí superior que entén la teulada com un espai de "quadrat en alçada". L'acció és concreta amb un edifici modern que respongui al seu entorn, vinculat a les instal·lacions urbanes formant un conjunt dotat de caràcter social.
    Matèria: Projecte urbanístic
    Idioma: Castellà
    Àrees temàtiques: Arquitectura Architecture Arquitectura
    Departament: Escola Tècnica Superior d'Arquitectura
    Estudiant: Aedo Carrillo, Yenny Adriana
    Curs acadèmic: 2019-2020
    Títol en diferents idiomes: Salou Day Center Centre de Dia Salou
    Data de la defensa del treball: 2020
    Paraules clau: Salou; Residencia; Obra Nueva Salou; Residence; New Construction Salou; Residència; Obra Nova
    Confidencialitat: No
    Crèdits del TFG: 30
    Títol en la llengua original: Centro de Día Salou
    Director del projecte: Banús Tella, Anton
    Ensenyament(s): Arquitectura
    Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Paraules clau:

    Arquitectura
    Architecture
    Arquitectura
    Projecte urbanístic
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar