Fecha de alta en el repositorio: 2020-09-30
Resumen: Introduction: Nowadays, people’s lifestyle and the way that they relate to their environment has changed, and it includes their way of eating. We live in a context full of food diversity where is such evidence that diet is related to human’s health. In the past, Mediterranean diet was one of the most followed, but today because of several modifications it has increased the lipidic profile, which can result in health problems. Several health benefits have been associated with well-planned vegetarian diets so the number of people adopting them is constantly increasing, especially in western societies. This type of diet can meet all nutritional requirements if it is well planned so, moreover, there are variety of reasons for taking a vegetarian diet, including moral and ethical reasons. Aims and Method: This study has been performed through a qualitative methodology using an individual open semi-structured interview technique. The selection of the interviewed was made using the non-probabilistic sampling model with the aim of knowing the experience of vegetarian people an EMIC and phenomenology perspective. Results and discussion: People who follow any kind of vegetarian diet do it to animal abuse. Then, once they have more information about it, they extrapolate to other social problems, so that it affects on their lifestyle. The information sources come mostly from internet, which show a lack of confidence on health professionals. All of them have a good self-concept of health, fact that causes a lack of follow-up of the diet. Despite they know the risks and benefits, it also stands out the stigma that even today suffer this diets because of the lack of information about the matter. Conclusions: People who follow a vegetarian diet are satisfied with the decision they made and will not leave it. Introducció: L’estil de vida de les persones, la manera de comportar-se i relacionar-se ha anat canviant amb el pas dels anys i això també inclou a la seva manera d’alimentar-se. Vivim doncs, en un context amb una gran multitud i diversitat alimentària. Hi ha evidències que el tipus d’alimentació es troba relacionada amb l’estat de salut dels individus. Abans la dieta mediterrània era la més seguida però aquesta ha sofert modificacions que ha comportat que augmenti el perfil lipídic de la població provocant problemes de salut. Actualment, la dietes vegetarianes suposen unes opcions alternatives saludables a l’hora d’alimentar-se. Així doncs, es troben cada cop més en augment al llarg de tot el món, especialment en societats occidentals. La gent comença normalment aquest tipus de dietes per raons ètiques i morals. Material i mètodes: El treball s’ha fet a partir d’una metodologia qualitativa sent la tècnica utilitzada les entrevistes individuals semiestructurades obertes. L'elecció dels participants es va fer utilitzant el model de mostreig no probabilístic per conveniència-pertinència amb l’objectiu de conèixer des d’una perspectiva ÈMIC i fenomenològica, l’experiència de persones que segueixen el vegetarianisme. Resultat i discussió: Les persones que segueixen algun tipus de dieta vegetariana ho fan inicialment pel maltractament animal i quan van obtenint més informació ho extrapolen a altres problemàtiques socials. Així doncs, afecta a tot el seu estil de vida. Les fonts de coneixement venen d’internet, mostrant falta de confiança per part dels sanitaris. Tots tenen un bon autoconcepte de salut, provocant una falta de seguiment de la dieta, coneixen alguns riscs i beneficis sobre ella i destaquen l’estigma que encara suposa avui en dia per falta d’informació. Conclusions: Les persones que segueixen una dieta vegetariana estan satisfetes amb la seva decisió i no l’abandonarien.
Materia: Infermeria
Idioma: Català
Áreas temáticas: Infermeria
Departamento: Infermeria
Estudiante: Palacio Conde, Judit
Curso académico: 2019-2020
Título en diferentes idiomas: Estudio cualitativo sobre la experiencia de las personas vegetarianas Qualitative study about the experience of vegetarian people Estudi qualitatiu sobre l'experiència de les persones vegetarianes
Fecha de la defensa del treball: 2020-06-01
Palabras clave: Vegetarianismo, estilo de vida, autoconcepto de salud Vegetarianism, lifestyle, self-concept of health Vegetarianisme, estil de vida, autoconcepte de salut
Confidencialidad: No
Créditos del TFG: 10
Título en la lengua original: Estudi qualitatiu sobre l'experiència de les persones vegetarianes
Director del proyecto: Martorell Poveda, Maria Antònia
Enseñanza(s): Infermeria
Entidad: Universitat Rovira i Virgili (URV)