Treballs Fi de Grau> Química Analítica i Química Orgànica

Optimization and validation of an analytical method for the determination of oils and grease in wastewater samples by infrared spectroscopy

  • Datos identificativos

    Identificador: TFG:5745
    Autores:
    Anglès Munuera, Paula
  • Otros:

    Fecha de alta en el repositorio: 2023-02-21
    Resumen: A bad recycling of the vegetable oils produced in the kitchen, catering, restaurants, etc. can cause a great pollution of natural areas, such as rivers, lakes, seas, etc. This pollution can derivate into problems in sanitation systems and wastewater treatment plants. For this reason, an attempt has been made to develop an analytical method for the determination of oils and grease present in these types of waters. The quantification of these substances has been done by means of FT-IR infrared spectroscopy (Nicolet iS5, ThermoFisher Scientific). After optimizing the method, which involves a liquid-liquid extraction, and carrying out a validation process for reproducibility, the results obtained were that the method could not be validated. The main reason for these results is the matrix effect of the wastewater samples used, as their composition differs from one sample to another, and not reproducible results can be obtained. Un mal reciclatge dels olis vegetals produïts a la cuina, càtering, restaurants, etc. pot provocar una gran contaminació d'espais naturals, com rius, llacs, mars, etc. Aquesta contaminació pot derivar en problemes en sistemes de sanejament i depuradores d'aigües residuals. . Per aquest motiu, s'ha intentat desenvolupar un mètode analític per a la determinació dels olis i greixos presents en aquest tipus d'aigües. La quantificació d'aquestes substàncies s'ha fet mitjançant espectroscòpia infraroja FT-IR (Nicolet iS5, ThermoFisher Scientific). Després d'optimitzar el mètode, que implica una extracció líquid-líquid, i de realitzar un procés de validació per a la reproductibilitat, els resultats obtinguts van ser que el mètode no s'ha pogut validar. El motiu principal d'aquests resultats és l'efecte matriu de les mostres d'aigües residuals utilitzades, ja que la seva composició és diferent d'una mostra a una altra, i es poden obtenir resultats no reproduïbles.
    Materia: Aigües residuals
    Idioma: en
    Áreas temáticas: Química Chemistry Química
    Departamento: Química Analítica i Química Orgànica
    Estudiante: Anglès Munuera, Paula
    Curso académico: 2021-2022
    Título en diferentes idiomas: Optimización y validación de un método analítico para la determinación de aceites y grasas en aguas residuales por espectroscopia de infrarojos. Optimization and validation of an analytical method for the determination of oils and grease in wastewater samples by infrared spectroscopy Optimització i validació d'un mètode analític per la determinació d'olis i greixos en aigues residuals per espectroscopia d'infrarojos
    Fecha de la defensa del treball: 2022-06-30
    Derechos de acceso: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Palabras clave: aguas residuales, aceites y grasas, FT-IR wastewater, oils and grease, FT-IR aigues residuals, olis i greixos, FT-IR
    Confidencialidad: No
    Título en la lengua original: Optimization and validation of an analytical method for the determination of oils and grease in wastewater samples by infrared spectroscopy
    Director del proyecto: Andrade, Francisco Javier
    Enseñanza(s): Química en anglès
    Entidad: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Palabras clave:

    Química
    Chemistry
    Química
    Aigües residuals
  • Documentos:

  • Cerca a google

    Search to google scholar