Paraules clau: bacteris àcid làctics , anaerobis estrictes , bacteris alterants , biopelícules, pectinatus , hisopado. Lactic acid bacteria , strictly anaerobes , spoilage bacteria, biofilms, Pectinatus, swabbing . Bacterias ácido lácticas, anaerobios estrictos, bacterias alterantes, biopelículas, Pectinatus, hisopado.
Títol en diferents idiomes: Revisió del gènere Pectinatus spp. en cerveseria i proposta d'un mitjà de detecció en superfícies. Revision of the genus Pectinatus spp . in brewery and proposed a medium for detection on surfaces. Revisión del género Pectinatus spp. en cervecería y propuesta de un medio de detección en superficies.
Premis, ajudes i distincions: Beca Carolina
Àrees temàtiques: Indústria agroalimentària agri-food industry industria agroalimentaria
Confidencialitat: No
Curs acadèmic: 2015-2016
Codirector del treball: Maria Jesús Torija
Estudiant: Rodriguez Saavedra, Magaly
Departament: Bioquímica i Biotecnologia
Data de la defensa del treball: 2016-06-22
Crèdits del TFM: 15
Director del projecte: Gemma Beltran
Resum: RESUM DE TREBALL FINAL DE MÁSTER Máster: Máster en Begudess Fermentades, Especialitat de Ciéncia i Tecnologia de la Cervesa. Titol: Revisió del génere Pectinatus spp. en cervesería i proposta d´un medio de detecció en superficies. Alumna: Magaly Rodríguez Saavedra Dirigit per: Gemma Beltran y María Jesús Torija RESUM Hi ha un petit grup de bacteris alterants de la cervesa, no patògens, que poden sobreviure, créixer i alterar la cervesa. Són molt pocs els casos de deteriorament reportats en els últims anys a causa dels alts nivells d'higiene; però el risc s'ha incrementat pels avenços tecnològics. A causa de les regulacions estrictes en matèria d'innocuïtat d'aliments i begudes i al desig de mantenir una bona imatge de la marca, els microorganismes alterants de la cervesa són de greu preocupació per a les fàbriques de cervesa de tot el món. Els bacteris alterants de la cervesa, anaerobis estrictes, pertanyents als gèneres Pectinatus i Megasphaera són les més difícils de detectar a causa de la seva naturalesa anaeròbia; però hi ha la necessitat de detectar-les, fins i tot un únic microorganisme viable en la cervesa. Des del punt de vista preventiu, per evitar conseqüències no desitjables en el producte acabat, aquesta necessitat es centra en la seva detecció en les superfícies de la cerveseria. Basats en aquesta necessitat s'ha fet una revisió del gènere Pectinatus en el món cerveser, incloent els mètodes de detecció dependents de cultiu. Es proposa l'ús d'un mitjà de cultiu, basat en el medi MRS-T per a l'anàlisi de superfícies en la cerveseria. Tarragona, 1 juliol 2016. FINAL MASTER RESEARCH ABSTRACT Master: Master in Fermented Beverages, Specialty in Brewing Science and Technology. Title: Review of genera Pectinatus spp. in brewing and proposal of a medium for detection on surfaces. Student: Magaly Rodríguez Saavedra Directors: Gemma Beltran y María Jesús Torija ABSTRACT There is a small group of non-pathogenic bacteria that can survive, grow and spoil the beer. Very few cases of beer spoilage have been reported in recent years due to high levels of hygiene; but the risk has increased by technological advances. Due to the strict regulations on food safety and the desire to maintain a good brand image, the beer spoilage microorganisms are a serious concern to the breweries worldwide. Genera Pectinatus and Megasphaera are the most difficult beer spoilage bacteria to detect due to their anaerobic nature; however, there is a necessity to detect, even though a single viable microorganism in beer. From the prevention point of view in order to avoid undesirable consequences in the final product, the detection of Pectinatus on the brewery surfaces is one of the main necessities. Based on this necessity, a revision of the genus Pectinatus in brewing has been made, including its detection by culture dependent methods. The use of modified medium based on MRS-T medium for surface analysis in the brewery is proposed. Tarragona, July 1, 2016. RESUMEN DE TRABAJO FINAL DE MÁSTER Máster: Máster en Bebidas Fermentadas, Especialidad de Ciencia y Tecnología de la Cerveza. Título: Revisión del género Pectinatus spp. en cervecería y propuesta de un medio de detección en superficies. Alumna: Magaly Rodríguez Saavedra Dirigido por: Gemma Beltran y María Jesús Torija RESUMEN Hay un pequeño grupo de bacterias alterantes de la cerveza, no patógenas, que pueden sobrevivir, crecer y alterar la cerveza. Son muy pocos los casos de deterioro reportados en los últimos años debido a los altos niveles de higiene; pero el riesgo se ha incrementado por los avances tecnológicos. Debido a las regulaciones estrictas en materia de inocuidad de alimentos y bebidas y al deseo de mantener una buena imagen de la marca, los microorganismos alterantes de la cerveza son de grave preocupación para las fábricas de cerveza de todo el mundo. Las bacterias alterantes de la cerveza, anaerobias estrictas, pertenecientes a los géneros Pectinatus y Megasphaera son las más difíciles de detectar debido a su naturaleza anaerobia; sin embargo existe la necesidad de detectarlas, incluso un único microorganismo viable en la cerveza. Desde el punto de vista preventivo, para evitar consecuencias no deseables en el producto terminado, esta necesidad se centra en su detección en las superficies de la cervecería. Basados en esta necesidad se ha realizado una revisión del género Pectinatus en el mundo cervecero, incluyendo los métodos de detección dependientes de cultivo. Se propone el uso de un medio de cultivo, basado en el medio MRS-T para el análisis de superficies en la cervecería. Tarragona, 01 de julio del 2016.
Matèria: Indústria agroalimentària
Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)
Idioma: Castellà
Ensenyament(s): Begudes Fermentades
Títol en la llengua original: Revisión del género Pectinatus spp. en cervecería y propuesta de un medio de detección en superficies.
Data d'alta al repositori: 2017-06-20