Código de proyecto: PID2019-104269RR-C33 / AEI / 10.13039/501100011033
Palabras clave: Wine Vibrational spectroscopy Pattern-recognition Pat Nir spectroscopy Multivariate process control Microfermentation Infrared spectroscopy Chemometrics
Fecha de alta del registro: 2024-07-27
Versión del articulo depositado: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL Documento de licencia: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Referencia al articulo segun fuente origial: Microchemical Journal. 166 (106215):
Referencia de l'ítem segons les normes APA: Schorn-García D; Cavaglia J; Giussani B; Busto O; Aceña L; Mestres M; Boqué R (2021). ATR-MIR spectroscopy as a process analytical technology in wine alcoholic fermentation – A tutorial. Microchemical Journal, 166(106215), -. DOI: 10.1016/j.microc.2021.106215
Acrónimo: ALLFRUIT4ALL
Tipo de publicación: Journal Publications
Código de projecto 3: 2020 FISDU 00221
Código de proyecto 4: FI_B100154
Autor según el artículo: Schorn-García D; Cavaglia J; Giussani B; Busto O; Aceña L; Mestres M; Boqué R
Departamento: Química Analítica i Química Orgànica
Acrónimo 2: EnoPAT
Autor/es de la URV: Aceña Muñoz, Laura / Boqué Martí, Ricard / Busto Busto, Olga / Mestres Solé, Maria Montserrat / Schorn García, Daniel
Resumen: The goal of this article is to guide the reader through the critical points to be faced when monitoring a fermentation following a Process Analytical Technology (PAT) approach. To achieve this purpose Attenuated Total Reflectance – Mid-Infrared (ATR-MIR) spectroscopy coupled to chemometric techniques are proposed. Each of the crucial steps (set up of microvinifications, sampling, spectroscopic analysis and chemometric data treatment) is deeply investigated, revealing how the sampling is decisive for the subsequent modeling phase, suggesting how to set parameters to obtain good quality signals, and explaining how to prepare the data for the chemometric modeling and to perform the calculations. The modeling strategies here presented, based mainly on basic chemometric tools such as principal component analysis and partial least square regression, proved to be effective to the purposes and affordable even for non-expert chemometric users. The article shows, using real examples, how to obtain or predict several parameters from a fermentation data set – control of the fermentation evolution, prediction of oenological parameters during the alcoholic fermentation and detection of deviations from the normal operation condition.
Acción del programa de financiación 2: Ciencias y tecnologías de los alimentos
Áreas temáticas: Spectroscopy Saúde coletiva Química Odontología Nutrição Medicina ii Medicina i Materiais Interdisciplinar Geociências Farmacia Engenharias iv Engenharias iii Engenharias ii Engenharias i Enfermagem Ciências biológicas iii Ciências biológicas ii Ciências biológicas i Ciências ambientais Ciências agrárias i Ciência de alimentos Chemistry, analytical Biotecnología Biodiversidade Astronomia / física Analytical chemistry Administração pública e de empresas, ciências contábeis e turismo
Acceso a la licencia de uso: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
Acción del programa de financiación 4: Ayudas para la contratación de personal investigador novel (FI-2018)
ISSN: 0026-265X
Direcció de correo del autor: daniel.schorn@urv.cat daniel.schorn@urv.cat montserrat.mestres@urv.cat ricard.boque@urv.cat olga.busto@urv.cat laura.acena@urv.cat
Identificador del autor: 0000-0003-0997-2191 0000-0003-0997-2191 0000-0001-9805-3482 0000-0001-7311-4824 0000-0002-2318-6800 0000-0001-5942-9424
Acción del programa de financiació 3: Ayudas de apoyo a departamentos y unidades de investigación universitarios para la contratación de personal investigador predoctoral en formación (FI SDUR 2020)
Codigo del proyecto 2: AGL2015-70106-R, AEI/FEDER, UE
Programa de financiación 2: Programa estatal de Investigación, Desarrollo e Innovación orientada a los Retos de la Sociedad, en el marco del Plan estatal de investigación científica y técnica y de innovación 2013-2016
Enlace a la fuente original: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0026265X2100299X
Programa de financiación: Programa Estatal de Generación de Conocimiento y Fortalecimiento Científico y Tecnológico del Sistema de I+D+i y de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad. Proyectos de I+D+i Retos Investigación 2017-2020
Programa de financiación 4: Agencia de Gestión de Ayudas Universitarias y de Investigación (AGAUR)
Programa de financiación 3: Agencia de Gestión de Ayudas Universitarias y de Investigación (AGAUR)
DOI del artículo: 10.1016/j.microc.2021.106215
Entidad: Universitat Rovira i Virgili
Año de publicación de la revista: 2021
Acción del progama de financiación: Ciencias y tecnologías de alimentos