Data d'alta al repositori: 2024-02-03
Resum: Espanya ha estat un dels països més afectats per la COVID-19. Les persones nascudes en 1940 van experimentar un excés de mortalitat molt major que qualsevol altra generació durant 2020. Hipotetitzem que l'exposició prenatal a la fam (en 1939) de la generació de 1940 va ser responsable d'aquest major risc de mort per COVID-19. Realitzem un estudi ecològic a escala nacional i trobem un augment de la mortalitat per COVID-19 després de l'exposició prenatal a la fam espanyola de 1939. Concloem que la desnutrició fetal podria ser un factor de risc per a la mortalitat per COVID-19 durant l'adultesa. España ha sido uno de los países más afectados por el COVID-19. Las personas nacidas en 1940 experimentaron un exceso de mortalidad mucho mayor que cualquier otra generación durante 2020. Hipotetizamos que la exposición prenatal a la hambruna (en 1939) de la generación de 1940 fue responsable de este mayor riesgo de muerte por COVID-19. Realizamos un estudio ecológico a nivel nacional y encontramos un aumento de la mortalidad por COVID-19 tras la exposición prenatal a la hambruna española de 1939. Concluimos que la desnutrición fetal podría ser un factor de riesgo para la mortalidad por COVID-19 durante la adultez.
Matèria: Nutrició
Idioma: spa
Àrees temàtiques: Ciències de la salut Health sciences Ciencias de la salud
Departament: Ciències Mèdiques Bàsiques
Estudiant: Achebak El Khadiri, Sara
Curs acadèmic: 2022-2023
Títol en diferents idiomes: Exposició prenatal a la fam i mortalitat per COVID-19 a Espanya Prenatal exposure to famine and mortality from COVID-19 in Spain
Data de la defensa del treball: 2023-06-06
Drets d'accés: info:eu-repo/semantics/openAccess
Paraules clau: Espanya, cohort 1940, fam, desnutrició fetal, mortalitat, COVID-19 Spain, 1940 cohort, famine, fetal malnutrition, mortality, COVID-19 España, cohorte 1940, hambruna, desnutrición fetal, mortalidad, COVID-19
Confidencialitat: Si
Crèdits del TFG: 9
Títol en la llengua original: Exposición prenatal a la hambruna y mortalidad por COVID-19 en España
Director del projecte: Arija Val, Maria Victòria
Ensenyament(s): Nutrició Humana i Dietètica
Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)