Treballs Fi de Màster> Història i Història de l'Art

La Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Anàlisi en clau de l'arqueologia de l'arquitectura.

 • Identification data

  Identifier: TFM:1505
  Handle: http://hdl.handle.net/20.500.11797/TFM1505
 • Authors:

  Aguirrebengoa i Villarroya, Aitor
 • Others:

  Keywords: Torre de les Gunyoles, fotogrametria digital, documentació gràfica Torre de les Gunyoles, digital photogrammetry, graphical documentation Torre de les Gunyoles, fotogrametría digital, documentación gráfica
  Title in different languages: La Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Análisis en clave de la arqueología de la arquitectura. La Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Analysis within the archaeology of architecture. La Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Análisis en clave de la arqueología de la arquitectura.
  Subject areas: Història History Historia
  Confidenciality: No
  Academic year: 2022-2023
  Work's codirector: Puche i Fontanilles, Josep Maria
  Student: Aguirrebengoa i Villarroya, Aitor
  Department: Història i Història de l'Art
  Access Rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
  Work's public defense date: 2023-06-30
  Project director: Macias Solé, Josep Maria;
  Abstract: En les darreres dècades s’han donat a conèixer una sèrie de revisions sobre diverses estructures turriformes isolades, segons la historiografia tradicional atribuïdes al període romà, ara incloses dins del que coneixem com a “problemàtica de les torres aïllades de planta circular”, dins del context geogràfic català. Presentem aquí les noves aportacions respecte a una d’aquestes peculiars i intrigants edificacions; la Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès), del qual, bé podria incloure’s perfectament dins d’un ampli període que va des de l’etapa tardorepublicana romana fins a la implantació califal a la península Ibèrica -del s. II aC fins al s. VIII dC-, responent a finalitats de control militar, o, de forma més acceptada, sent un mausoleu funerari alt-imperial. Per avançar en aquesta problemàtica d’interpretació i assignació cronològica, hem cregut adient focalitzar la recerca dins de la disciplina de l’arqueologia de l’arquitectura, dotant el monument d’una actualitzada documentació gràfica i de l’aplicació de noves tecnologies de registre arqueològic com és la fotogrametria digital, a banda del desgranat bibliogràfic corresponent.
  Subject: Arqueologia
  Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  Language: cat
  Education area(s): Arqueologia Clàssica Aplicada. Recerca i Transferència
  Title in original language: La Torre de les Gunyoles (Avinyonet del Penedès, Alt Penedès). Anàlisi en clau de l'arqueologia de l'arquitectura.
  Creation date in repository: 2023-09-28
 • Keywords:

  Història
  History
  Historia
  Arqueologia
 • Documents:

 • Cerca a google

  Search to google scholar