Treballs Fi de Màster> Medicina i Cirurgia

Association between plant-based diet index and cancer risk: A systematic review

  • Datos identificativos

    Identificador: TFM:1668
  • Autores:

    Gavin Quinchuela, Karina Estefania
  • Otros:

    Palabras clave: Índice de dieta basada en plantas, dieta basada en plantas saludable y no saludable, riesgo de cáncer Plant-based diet index, healthy and unhealthy plant-based diet, cancer risk Índex de dieta basada en plantes, dieta basada en plantes saludable i no saludable, risc de càncer
    Título en diferentes idiomas: Asociación entre el índice de dieta basada en plantas y el riesgo de cáncer: una revisión sistemática Associació entre l'índex de dieta basada en plantes i el risc de càncer: una revisió sistemàtica
    Áreas temàticas: Ciències de la salut Health sciences Ciencias de la salud
    Confidencialidad: No
    Curso académico: 2022-2023
    Estudiante: Gavin Quinchuela, Karina Estefania
    APS: No
    Departamento: Medicina i Cirurgia
    Derechos de Accesso: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Fecha de la defensa del trabajo: 2023-09-12
    Director del proyecto: Jakszyn, Paula
    Resumen: Plant-based dietary pattern have been recommended for improving health outcomes including cancer. However, not all plant foods are necessarily beneficial for health. The aim of this systematic review is to assess the relationship between healthful and unhealthful plant-based diets and the risk of cancer. A systematic search was conducted in PubMed, and a total of 12 prospective cohort studies and 5 case-control published between 2018 and 2023 were selected. Evidence gathered from prospective and cohort studies showed that a healthy plant-based diet (hPDI) was associated with a decrease of risk breast, colorectal, digestive cancer (gastrointestinal and liver) and lung cancer. In contrast, an unhealthy plant-based diet (uPDI) was associated with a higher risk of breast, colorectal and stomach cancer. The available evidence supports the benefits of a healthy plant-based diet with a lower risk of cancer. However, additional research on large and prospective studies is needed to confirm these findings. S'ha recomanat un patró dietètic basat en plantes per millorar els resultats de salut, inclòs el càncer. Tanmateix, no tots els aliments vegetals són necessàriament beneficiosos per a la salut. L'objectiu d'aquesta revisió sistemàtica és avaluar la relació entre dietes vegetals saludables i no saludables i el risc de càncer. Es va fer una cerca sistemàtica a PubMed i es van seleccionar un total de 12 estudis de cohort prospectius i 5 casos i controls publicats entre el 2018 i el 2023. L'evidència recollida a partir d'estudis prospectius i de cohort va demostrar que una dieta saludable basada en plantes (hPDI) es va associar amb una disminució del risc de càncer de mama, colorectal, digestiu (gastrointestinal i hepàtic) i càncer de pulmó. En canvi, una dieta no saludable basada en plantes (uPDI) es va associar amb un major risc de càncer de mama, colorectal i estómac. L'evidència disponible recolza els beneficis d'una dieta saludable basada en plantes amb un menor risc de càncer. No obstant això, calen investigacions addicionals sobre estudis grans i prospectius per confirmar aquestes troballes.
    Materia: Nutrició
    Entidad: Universitat Rovira i Virgili (URV)
    Idioma: en
    Enseñanza(s): Nutrició i Metabolisme
    Título en la lengua original: Association between plant-based diet index and cancer risk: A systematic review
    Fecha de alta en el repositorio: 2024-04-19
  • Palabras clave:

    Ciències de la salut
    Health sciences
    Ciencias de la salud
    Nutrició
  • Documentos:

  • Cerca a google

    Search to google scholar