Autor segons l'article: Fontanals, N.; Miró-Abella, E.; Herrero, P.; Canela, N.; Arola, Ll.; Borrull, F.; Ras, R.
Departament: Química Analítica i Química Orgànica
Autor/s de la URV: FONTANALS TORROJA, NÚRIA; Miró-Abella, E.; Herrero, P.; Canela, N.; Arola, Ll.; Borrull, F.; Ras, R.
Resum: A method was developed for the simultaneous determination of 11 mycotoxins in plant-based beverage matrices, using a QuEChERS extraction followed by ultra-high performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry detection (UHPLC-(ESI)MS/MS). This multi-mycotoxin method was applied to analyse plant-based beverages such as soy, oat and rice.
QuEChERS extraction was applied obtaining suitable extraction recoveries between 80 and 91%, and good repeatability and reproducibility values. Instrumental Limits of Quantification were between 3 ng L-1 (for AFG1, AFB2 and AFB1) and 0.9 ¿g L-1 (for HT-2). This is the first time that plant-based beverages have been analysed, and certain mycotoxins, such as deoxynivalenol, aflatoxin B1, aflatoxin B2, aflatoxin G1, aflatoxin G2, ochratoxin A, T-2 toxin and zearalenone, were found in the analysed samples, and some of them quantified between 0.1 ¿g L-1 and 19 ¿g L-1.
Grup de recerca: Grup de Cromatografia. Aplicacions Mediambientals
Àrees temàtiques: Chemistry Química Química
Accès a la llicència d'ús: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0308-8146
Identificador de l'autor: 0000-0002-7534-1964; ; ; ; ; ;
Data d'alta del registre: 2019-01-18
Pàgina final: 372
Volum de revista: 229
Versió de l'article dipositat: info:eu-repo/semantics/acceptedVersion
Enllaç font original: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814617302820?via%3Dihub
URL Document de llicència: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
DOI de l'article: 10.1016/j.foodchem.2017.02.078
Entitat: Universitat Rovira i Virgili
Any de publicació de la revista: 2017
Pàgina inicial: 366
Tipus de publicació: Article Artículo Article