Author, as appears in the article.: J Salas Salvado; V Arija Val; J Fernandez-Ballart; C Martí-Henneberg
Department: Bioquímica i Biotecnologia
URV's Author/s: SALAS SALVADÓ, JORGE; V Arija Val; J Fernandez-Ballart; C Martí-Henneberg
Keywords: Déficit en hierro Alimentación Crecimiento Iron deficiency nutrient intake growth
Abstract: En muchos países occidentales se recomienda el enriquecimiento en hierro de algunos alimentos para prevenir su déficit, especialmente en la infancia. En una población de 300 niños (seis meses ¿ dieciséis años) escogidos azar, encontramos 14 que padecían déficit en hierro sin anemia entre seis meses y cuatro años. Fueron diagnosticados deficitarios cuando dos o más de estos parámetros: VCM, PE, CST, FS eran normales. Al cabo de un año, 12 de ellos habían dejado de ser deficitarios- Durante dicho periodo no se produjeron cambios significativos de alimentación en relación al grupo no deficitario. Su ritmo de crecimiento fue también parecido. Estos datos podrían hacer suponer que la presencia de valores químicos diferentes a los normales en ciertos parámetros del metabolismo del hierro durante la primera infancia podrían presentarse aún con una alimentación y ritmo de crecimiento normales. Por tanto, podría dudarse de la necesidad de una campaña de enriquecimiento en hierro generalizada en nuestro país. In order to prevent iron deficiency, especially in children, iron enriched foods are recommended in developed countries.
In a random sample of 300 children (aged 6 months – 16 years) 14 children between 0.5 and 4 years were diagnosed as iron deficient but without anaemia.
Subjects were considered to present with iron deficiency if they possessed two or more abnormal values of the following biochemical parameters: red cell volume, erythrocyte protoporphyrin concentration, transferrin saturation capacity and serum ferritin.
After one year, 12 of the 14 children on reassessment, were considered to be non-deficient in iron- During this period, we observed no statistical differences in dietary intake and growth rate between there iron deficient children and age and sex matched controls.
This suggest that children presenting abnormal biochemical values of iron status could be observed in presence of normal dietary intake and growth rate and does not necessary require rectification by dietary iron enrichment.
Research group: Alimentació, Nutrició, Creixement i Salut Mental
Thematic Areas: Bioquímica i biotecnologia Bioquímica y tecnología Biochemistry and technology
licence for use: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 0034-947X
Author identifier: ORCID - 0000-0003-2700-7459; orcid.org/0000-0002-1758-0975; orcid.org/0000-0002-1320-6484; N/D
Record's date: 2016-06-02
Last page: 26
Journal volume: 33
Papper version: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Licence document URL: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Entity: Universitat Rovira i Virgili
Journal publication year: 1990
First page: 21
Publication Type: Article Artículo Article