Treballs Fi de Grau> Bioquímica i Biotecnologia

Proteínas antifúngicas de Penicillium expansum: producción, evaluación frente a podredumbres de manzana y potencial efecto sinérgico

  • Dades identificatives

    Identificador: TFG:2177
    Handle: http://hdl.handle.net/20.500.11797/TFG2177
  • Autors:

    Monge Escartín, Ana
  • Altres:

    Data d'alta al repositori: 2019-10-04
    Resum: L'escassetat de fungicides i l'aparició de resistències fan necessària la recerca de noves molècules antifúngiques amb nous modes d'acció. Les proteïnes antifúngiques (AFPs) produïdes per fongs filamentosos són proteïnes petites, altament estables, catiòniques i riques en cisteïnes, i que tenen un gran interès biotecnològic perquè mostren una elevada capacitat antifúngica. Penicillium expansum és un fong fitopatogen que causa la malaltia de la floridura blava en diversos fruits i vegetals i codifica al seu genoma tres AFPs anomenades PeAfpA, PeAfpB i PeAfpC. PeAfpA és l'única que ha estat detectada fins ara als sobrenedants de cultiu de P. expansum i ha demostrat una activitat rellevant davant de diferents fitopatògens inclòs el propi fong. Amb l'objectiu d'aprofundir en la caracterització de les tres AFP de P. expansum s'han dut a terme nous assajos sobre la seva producció i activitat antifúngica. A més de produir PeAfpA, s'ha detectat per primera vegada la proteïna PeAfpC al mig YPD independentment de la seva font de carboni, i és la primera vegada que es descriu la producció simultània de dues AFPs de diferent classe filogenètica pel mateix cep. En canvi, no s'ha detectat cap de les tres AFP durant la infecció de P. expansum en poma. Pel que fa a la capacitat antifúngica, PeAfpA no ha demostrat tenir un efecte protector determinant davant la infecció de P. expansum en assajos sobre poma, posant de manifest la manca de correlació amb els assaigs antimicrobians in vitro. Finalment, PeAfpA ha demostrat tenir un efecte antifúngic sinèrgic quan es combina amb PeAfpB i amb PdAfpB de P. digitatum en assaigs in vitro, cosa que suggereix les combinacions d'AFP com una possible estratègia futura per augmentar la seva activitat i possibilitar-ne l'aplicació. The shortage of fungicides and the emergence of resistances to them make necessary to look for new antifungal molecules with new action modes. Antifungal proteins (AFP) produced by filamentous fungi are small, highly stable, cationic and cysteine-rich proteins that have an enormous biotechnological interest because of their great antifungal ability. Penicillium expansum is a phytopathogenic fungus that causes blue mold disease in various fruits and vegetables and encodes in its genome three AFPs called PeAfpA, PeAfpB and PeAfpC. PeAfpA is the only one that has been detected to date in the culture supernatants of P. expansum and has shown a relevant activity against different phytopathogens including the fungus itself. In order to go in depth in the characterization of the three AFPs of P. expansum, new tests on their production and antifungal activity have been carried out. In addition to producing PeAfpA, the PeAfpC protein has been detected for the first time in YPD medium regardless of its carbon source, and it is also the first time that simultaneous production of two AFPs of different phylogenetic class by the same strain is described. In contrast, none of the three AFPs were detected during infection of P. expansum in apple. Regarding the antifungal capacity, PeAfpA has not been shown to have a determining protective effect against P. expansum infection in apple trials, highlighting the lack of correlation with in vitro antimicrobial assays. Finally, PeAfpA has been shown to have a synergistic antifungal effect when combined with PeAfpB and PdAfpB from P. digitatum in in vitro assays, suggesting combinations of AFPs as a possible future strategy to increase their activity and enable their application. La escasez de fungicidas y la aparición de resistencias a los mismos hacen necesaria la búsqueda de nuevas moléculas antifúngicas con nuevos modos de acción. Las proteínas antifúngicas (AFPs) producidas por hongos filamentosos son proteínas pequeñas, altamente estables, catiónicas y ricas en cisteínas, y que tienen un gran interés biotecnológico porque muestran una elevada capacidad antifúngica. Penicillium expansum es un hongo fitopatógeno que causa la enfermedad del moho azul en diversos frutos y vegetales y codifica en su genoma tres AFPs llamadas PeAfpA, PeAfpB y PeAfpC. PeAfpA es la única que ha sido detectada hasta la fecha en los sobrenadantes de cultivo de P. expansum y ha demostrado una actividad relevante frente a diferentes fitopatógenos incluido el propio hongo. Con el objetivo de profundizar en la caracterización de las tres AFPs de P. expansum se han llevado a cabo nuevos ensayos sobre su producción y actividad antifúngica. Además de producir PeAfpA, se ha detectado por primera vez la proteína PeAfpC en medio YPD independientemente de su fuente de carbono, siendo además la primera vez que se describe la producción simultánea de dos AFPs de distinta clase filogenética por la misma cepa. En cambio, no se ha detectado ninguna de las tres AFPs durante infección de P. expansum en manzana. En cuanto a la capacidad antifúngica, PeAfpA no ha demostrado tener un efecto protector determinante frente a la infección de P. expansum en ensayos sobre manzana, poniendo de manifiesto la falta de correlación con los ensayos antimicrobianos in vitro. Por último, PeAfpA ha demostrado tener un efecto antifúngico sinérgico cuando se combina con PeAfpB y con PdAfpB de P. digitatum en ensayos in vitro, lo que sugiere las combinaciones de AFPs como una posible estrategia futura para aumentar su actividad y posibilitar su aplicación.
    Matèria: Bioquímica i biotecnologia
    Idioma: spa
    Àrees temàtiques: Bioquímica y biotecnología Biochemistry and biotechnology Bioquímica i biotecnologia
    Departament: Bioquímica i Biotecnologia
    Estudiant: Monge Escartín, Ana
    Curs acadèmic: 2018-2019
    Títol en diferents idiomes: Proteínas antifúngicas de Penicillium expansum: producción, evaluación frente a podredumbres de manzana y potencial efecto sinérgico Penicillium expansum antifungal proteins: production, evaluation against apple rot and potential synergistic effect Proteïnes antifúngiques de Penicillium expansum: producció, avaluació enfront de podridures de poma i potencial efecte sinèrgic
    Data de la defensa del treball: 2019-09-12
    Drets d'accés: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Paraules clau: proteínas antifúngicas, penicillium expansum, manzana antifungal proteins, penicillium expansum, apple proteïnes antifúngiques, penicillium expansum, poma
    Confidencialitat: No
    Crèdits del TFG: 9
    Títol en la llengua original: Proteínas antifúngicas de Penicillium expansum: producción, evaluación frente a podredumbres de manzana y potencial efecto sinérgico
    Director del projecte: Poblet Icart, María Montserrat
    Ensenyament(s): Biotecnologia
    Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Paraules clau:

    Bioquímica y biotecnología
    Biochemistry and biotechnology
    Bioquímica i biotecnologia
    Bioquímica i biotecnologia
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar