Treballs Fi de Grau> Ciències Mèdiques Bàsiques

Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study

  • Identification data

    Identifier: TFG:3999
    Handle: http://hdl.handle.net/20.500.11797/TFG3999
  • Authors:

    Capdevila Salgueiro, Esther
  • Others:

    Creation date in repository: 2021-09-09
    Abstract: Milk and plant-based drinks are widely consumed foodstuffs. However, their consumption might represent the intake of non-essential elements becoming a risk for health. The objective was to determine the concentrations of essential and non-essential elements in milks (cow and goat), plant-based drinks (soy, almond, rice and oat) and infant formulas. In addition to distinguishing UHT or fresh milks and conventional or organic milks. No differences were found regarding the production system or the presence of lactose However, differences were found in the sterilization method, origin and animal origin. It is concluded that milks are the major source of essential elements. La llet i les begudes d'origen vegetal són aliments de gran consum. Tanmateix, el seu consum pot representar la ingesta d'elements no essencials que esdevenen un risc per a la salut. L'objectiu era determinar les concentracions d'elements essencials i no essencials en llets (vaca i cabra), begudes d'origen vegetal (soja, ametlla, arròs i civada) i fórmules infantils. A més de distingir les llets UHT o fresques i les convencionals o ecològiques. No s'han trobat diferències pel que fa al sistema de producció ni a la presència de lactosa No obstant això, s'han trobat diferències en el mètode d'esterilització, origen i origen animal. Es conclou que les llets són la principal font d'elements essencials.
    Subject: Nutrició
    Language: Anglès
    Work's codirector: Correig Fraga, Eudald
    Subject areas: Ciencias de la salud Health sciences Ciències de la salut
    Department: Ciències Mèdiques Bàsiques
    Student: Capdevila Salgueiro, Esther
    Academic year: 2020-2021
    Title in different languages: Elementos esenciales y no esenciales en las leches y bebidas vegetales: un estudio comparativo Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study Elements essencials i no essencials en les llets i begudes vegetals: un estudi comparatiu
    Work's public defense date: 2021-06-07
    Access rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Keywords: Elementos esenciales / no esenciales, leche, bebida vegetal. Essential / non-essential elements, milk, plant-based drink. Elements essencials / no essencials, llet, beguda vegetal.
    Confidenciality: No
    TFG credits: 9
    Title in original language: Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study
    Project director: Marquès Bueno, Montserrat
    Education area(s): Nutrició Humana i Dietètica
    Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Keywords:

    Ciencias de la salud
    Health sciences
    Ciències de la salut
    Nutrició
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar