Treballs Fi de Grau> Ciències Mèdiques Bàsiques

Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study

  • Identification data

    Identifier: TFG:4000
    Authors:
    Gargallo Monforte, Eva
  • Others:

    Creation date in repository: 2021-09-09
    Abstract: Milk and plant-based drinks are widely consumed foodstuffs. However, their consumption might represent the intake of non-essential elements becoming a risk for health. The objective was to determine the concentrations of essential and non-essential elements in milks (cow and goat), plant-based drinks (soy, almond, rice and oat) and infant formulas. In addition to distinguishing UHT or fresh milks and conventional or organic milks. No differences were found regarding the production system or the presence of lactose However, differences were found in the sterilization method, origin and animal origin. It is concluded that milks are the major source of essential elements. La llet i les begudes d'origen vegetal són aliments de gran consum. Tanmateix, el seu consum pot representar la ingesta d'elements no essencials que esdevenen un risc per a la salut. L'objectiu era determinar les concentracions d'elements essencials i no essencials en llets (vaca i cabra), begudes d'origen vegetal (soja, ametlla, arròs i civada) i fórmules infantils. A més de distingir les llets UHT o fresques i les convencionals o ecològiques. No s'han trobat diferències pel que fa al sistema de producció ni a la presència de lactosa No obstant això, s'han trobat diferències en el mètode d'esterilització, origen i origen animal. Es conclou que les llets són la principal font d'elements essencials.
    Subject: Nutrició
    Language: Anglès
    Work's codirector: Correig Fraga, Eudald
    Subject areas: Ciències de la salut Health sciences Ciencias de la salud
    Department: Ciències Mèdiques Bàsiques
    Student: Gargallo Monforte, Eva
    Academic year: 2020-2021
    Title in different languages: Elements essencials i no essencials en les llets i begudes vegetals: un estudi comparatiu Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study Elementos esenciales y no esenciales en las leches y bebidas vegetales: un estudio comparativo
    Work's public defense date: 2021-06-07
    Access rights: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Keywords: Elements essencials / no essencials, llet, beguda vegetal. Essential / non-essential elements, milk, plant-based drink. Elementos esenciales / no esenciales, leche, bebida vegetal.
    Confidenciality: No
    TFG credits: 9
    Title in original language: Essential and non-essential elements in milks and plant-based drinks: a comparison study
    Project director: Marquès Bueno, Montserrat
    Education area(s): Nutrició Humana i Dietètica
    Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Keywords:

    Ciències de la salut
    Health sciences
    Ciencias de la salud
    Nutrició
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar