Treballs Fi de Grau> Infermeria

L'experiència de ser celíac, qualitat de vida i recolzament d'infermeria: revisió bibliogràfica

  • Datos identificativos

    Identificador: TFG:2896
    Autores:
    Ausina Esbrí, Victoria
  • Otros:

    Fecha de alta en el repositorio: 2020-11-30
    Resumen: ABSTRACTIntroduction:Celiac disease is an autoinmunedigestive disease that affects the wholebody if it is not detected and if patients don’t start with the treatment. The only treatment is the gluten-free diet and it affects all genetically predisposed individuals. It is estimated to affect about 1% of the population but it is thought to be underdiagnosed as many patients have no symptoms. Objectives:To identify the experiences and experiences of celiac patients and their families, as well as the factors that influence diet adherence and quality of life.Methodology:Systematic review of the scientific literature on the subject raised through the following databases: Cinahl, PubMed, Scielo and Google Academic. The inclusion criteria were studies published between 2015 and 2020, English or Spanish text, study population <18 years, access to full text and articles that fulfilled more than 70% of the questionnaires in the list CASPe review. Results:A total of 10 articles were included, of which 3 are qualitative and quantitative in nature, all of which were reviewed and with a level of evidence >7 in the CASPe list. Coeliac disease involves changes in the patient’s life, especially when it comes to social relations with others and the main complication is the adherence to the diet.Conclusions:We must continue working at the dissemination of knowledge about the disease and reduce the stigmas. In this way, the adherence to the diet would be easier. As future lines of research, the find out of the exact function of nurses in chronic diseases and how to improve it.Key words: celiac disease, quality oflife, experience, nursing. RESUMIntroducció:La malaltia celíaca és una malaltia autoimmune digestiva que afecta a tot l’organisme si no és detectada i no es comença amb el tractament. L’únic tractament és la dieta lliure de gluten i afecta a tots els individus predisposats genèticament. Es calcula que afecta aproximadament a un 1% de la població però, es pensa que és una malaltia infradiagnosticada ja que hi ha molts pacients que no presenten símptomes de cap tipus. Objectius:Identificar les vivències i experiències dels pacients celíacs i les famílies d’aquests així com els factors que influencien l’adherència a la dieta i la seva qualitat de vida. Metodologia:Revisió sistemàtica de la literatura científica en relació al tema plantejat mitjançant les següents bases de dades: Cinahl, PubMed, Scieloi Google Academic. Els criteris d’inclusió han sigut: estudis publicats entre 2015 i 2020, text en llengua anglesa o espanyola, població d’estudi <18 anys, accés a text complert i articles que compliren més d’un 70% dels qüestionaris de la llista de revisió CASPe. Resultats: Es van incloure un total de 10 articles, dels quals3 són de naturalesa qualitativa i 7 quantitativa, tots ells revisats i amb un nivell d’evidència >7 a la llista CASPe. La malaltia suposa uns canvis a la vida del pacient, afecta sobretot a l’hora de les relacions socials amb els altres i la principal complicació és l’adherència a la dieta. Conclusió:S’ha de continuar treballant en la divulgació de coneixements sobre la malaltia, per reduir el desconeixement i els estigmes. D’aquestamanera l’adherència a la dieta es faria més fàcil. Com a línies futures d’investigació, descobrir de forma exacta el paper que juga infermeria en aquest tipus de malalties cròniques i com millorar-lo.Paraules clau:malaltia celíaca, qualitat de vida, experiència, infermeria
    Materia: Celiaquia
    Idioma: Català
    Áreas temáticas: Enfermería Nursing Infermeria
    Departamento: Infermeria
    Estudiante: Ausina Esbrí, Victoria
    Curso académico: 2019-2020
    Título en diferentes idiomas: La experiencia de ser celíaco, calidad de vida y soporte de enfermería: revisión biliográfica The experience of being celiac, quality of life and nursing support: biliographic review
    Fecha de la defensa del treball: 2020-01-06
    Palabras clave: Enfermedad celíaca, calidad de vida, enfermería Celiac disease, quality of life, nursing Malaltia celíaca, qualitat de vida, infermeria
    Confidencialidad: No
    Título en la lengua original: L'experiència de ser celíac, qualitat de vida i recolzament d'infermeria: revisió bibliogràfica
    Director del proyecto: García Martínez, Montserrat
    Enseñanza(s): Infermeria
    Entidad: Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Palabras clave:

    Enfermería
    Nursing
    Infermeria
    Celiaquia
  • Documentos:

  • Cerca a google

    Search to google scholar