Autor segons l'article: F Márquez-Sandoval; Mònica Bulló Bonet; B Vizmanos; Patricia Casas Agustench; Jordi Salas Salvadó
Departament: Bioquímica i Biotecnologia
Autor/s de la URV: Bulló Bonet, Mònica / CASAS AGUSTENCH, PATRICIA / MÁRQUEZ SANDOVAL, YOLANDA FABIOLA / Salas Salvadó, Jorge
Paraules clau: Salud Dieta mediterrània
Resum: Several epidemiological studies and some intervention trials suggest that the traditional Mediterranean diet (the dietary pattern characteristic of the Mediterranean countries in the 1960s) may protect against chronic diseases and mortality. The most significant features attributed to this pattern are a high intake of vegetables, legumes, fruits, nuts, whole grains, and olive oil; a moderate-to-high intake of fish; a low-tomoderate intake of some dairy products; a low intake of meat and saturated fatty acids, and a regular but prudent intake of wine. In recent years, however, food habits in the Mediterranean countries have tended to move towards the patterns typical of the northern countries.
Àrees temàtiques: Psicología Ciencias sociales Antropología
Accès a la llicència d'ús: https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/
ISSN: 15782603
Adreça de correu electrònic de l'autor: monica.bullo@urv.cat jordi.salas@urv.cat
Identificador de l'autor: 0000-0002-0218-7046 0000-0003-2700-7459
Data d'alta del registre: 2025-02-08
Versió de l'article dipositat: info:eu-repo/semantics/publishedVersion
URL Document de llicència: https://repositori.urv.cat/ca/proteccio-de-dades/
Referència a l'article segons font original: Antropo (Bilbao). 16 (16): 11-22
Referència de l'ítem segons les normes APA: F Márquez-Sandoval; Mònica Bulló Bonet; B Vizmanos; Patricia Casas Agustench; Jordi Salas Salvadó (2008). Un patrón de alimentación saludable: la dieta mediterránea tradicional. Antropo (Bilbao), 16(16), 11-22
Entitat: Universitat Rovira i Virgili
Any de publicació de la revista: 2008
Tipus de publicació: Journal Publications