Creation date in repository: 2018-06-05
Abstract: Hoy en día, la imagen que los turistas perciben y transmiten es uno de los “feedbacks” más valiosos que una destinación puede tener. Esto es debido al avance de Internet, que con sus extensas y dinámicas plataformas permite expresar los pensamientos, sentimientos y compartir las opiniones en un escenario libre. Catalunya es una región con un patrimonio grande y rico cuando hacemos referencia a la gastronomía, ya que tiene un amplio abanico de productos alimentarios, siendo considerada una de las regiones más bio-diversas de Europa gracias al contacto, años atrás, con culturas como la griega, romana, fenñicia, árabe, americana, norte Europea, etc. (“European Region of Gastronomy,” n.d.). Aprovechando que en el año 2016 Catalunya fue declarada Región Europea de la Gastronomía y enogastronomía, enfocaré mi recerca en descubrir cuál es la imagen gastronómica que las personas que visitan al Costa Daurada tienen cuando abandonan Catalunya. Nowadays, the image that it is perceived by the tourists it is one of the most valuable feedbacks that a tourist destination can have. This is mostly because of the development of Internet, whose platforms let people express theirs thoughts and share their opinions in an open and free scenario. Catalunya is a region with a very rich food heritage since it has a wide range of products, being one of the most bio-diverse regions in Europe thanks to the contact through the centuries with other people and cultures such as Greeks, Romans, Phoenicians, Arabs, Americans, Northern European, etc. (“European Region of Gastronomy,” n.d.). Taking advantage that on the 2016 Catalunya was declared European Region of Gastronomy and enogastronomy, being proud of its cultural heritage and aiming at promoting its food products and gastronomy as relevant elements of the country’s identity, I will focus my investigation in discovering what is the gastronomy image the people have in their minds when they are leaving our country. Avui en dia, la imatge que els turistes perceben i transmeten és un dels “feedbacks” més valuosos que una destinació pot tenir. Això és degut a l’avenç d’Internet que amb les seves extenses i dinàmiques plataformes permet expressar els pensaments, sentiments i compartir les opinions en un escenari lliure. Catalunya és una regió amb un gran i ric patrimoni quan fem referència a la gastronomia, ja que té un ampli ventall de productes alimentaris, sent considerada una de les regions més bio-diverses d’Europa gràcies al contacte, en anys enrere, amb cultures com la grega, romana, fenícia, àrab, americana, nord Europea, etc. (“European Region of Gastronomy,” n.d.). Aprofitant que l’any 2016 Catalunya va ser declarada Regió Europea de la Gastronomia i enogastronomia, enfocaré la meva recerca a descobrir quina és la imatge gastronòmica que les persones que visiten la Costa Daurada tenen quan deixen Catalunya.
Subject: Turisme
Language: Anglès
Subject areas: Turismo y ocio Tourism and leisure Turisme i oci
Department: Geografia
Student: Flavià Ciurana, Natàlia
Academic year: 2016-2017
Title in different languages: La imagen gastronómica percibida en la Costa Daurada The perceived gastronomic image in la Costa Daurada La imatge gastronòmica percebuda a la Costa Daurada
Work's public defense date: 2017-06-12
Keywords: Imagen, gastronomía, Costa Daurada Image, gastronomy, Costa Daurada Imatge, gastronomia, Costa Daurada
Confidenciality: No
TFG credits: 6
Title in original language: The perceived gastronomic image in la Costa Daurada
Project director: Salvat Salvat, Jaume
Education area(s): Turisme
Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)