Treballs Fi de Màster> Bioquímica i Biotecnologia

Estudi de la influència climatològica en la microbiota d'inoculacions espontànies de cervesa

  • Dades identificatives

    Identificador: TFM:836
    Autors:
    Lacambra Frias, Oriol
  • Altres:

    Paraules clau: Fermentación espontánea, coolship, microorganismos Spontaneous fermentation, coolship, microorganisms Fermentació espontània, coolship, microorganismes
    Títol en diferents idiomes: Estudio de la influencia climatológica en la microbiota de inoculaciones espontanias de cerveza Study of the climatic influence on the microbiota of spontaneous beer inoculations Estudi de la influència climatològica en la microbiota d'inoculacions espontànies de cervesa
    Àrees temàtiques: Industrias agroalimentarias Food and agricultural industries Indústries agroalimentàries
    Confidencialitat: No
    Curs acadèmic: 2020-2021
    Estudiant: Lacambra Frias, Oriol
    Departament: Bioquímica i Biotecnologia
    Drets d'accés: info:eu-repo/semantics/openAccess
    Data de la defensa del treball: 2021-09-14
    Director del projecte: Beltran Casellas, Gemma
    Resum: En aquest treball, s’estudia la possibilitat de ampliar el període anual disponible per a la elaboració de cerveses espontànies amb el mètode coolship. Es parteix de la hipòtesi que condicions climàtiques diferenciades, tals com sol i pluja, podrien alterar els microorganismes presents en l’ambient, i per tant aquells que són inoculats, resultant adequats per a la elaboració de cervesa espontània malgrat una temperatura superior a la òptima. Per fer-ho, s’estudia l’estat de l’art, els antecedents, i es plantegen una sèrie d’experiments per a realitzar un seguiment en una cervesa espontània elaborada a la cerveseria Segarreta. Aquesta s’inocula en dos dies amb condicions climàtiques diferenciades, i se li fa un seguiment de pH, densitat, recompte cel·lular i inoculació en plaques de medi diferencial, per al seu estudi. Addicionalment, es realitza una PCR i proves microbiològiques com tinció de Gram o catalasa per a identificar-los, així com un estudi de condicions finals (acidesa i pH). Finalment, es postulen conclusions i s’ofereixen teories i rumb futur per a seguir amb l’estudi. S’estableix que hi ha diferències significatives i que no es recomana aquest tipus d’elaboració en dies plujosos, doncs es dóna una parada fermentativa, hi ha mostres de contaminació fúngica, i la dimensió organolèptica és desagradable.
    Matèria: Indústries agroalimentàries
    Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)
    Idioma: Català
    Ensenyament(s): Begudes Fermentades
    Títol en la llengua original: Estudi de la influència climatològica en la microbiota d'inoculacions espontànies de cervesa
    Data d'alta al repositori: 2021-11-03
  • Paraules clau:

    Industrias agroalimentarias
    Food and agricultural industries
    Indústries agroalimentàries
    Indústries agroalimentàries
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar