Paraules clau: Fermentación espontánea, coolship, microorganismos Spontaneous fermentation, coolship, microorganisms Fermentació espontània, coolship, microorganismes
Títol en diferents idiomes: Estudio de la influencia climatológica en la microbiota de inoculaciones espontanias de cerveza Study of the climatic influence on the microbiota of spontaneous beer inoculations Estudi de la influència climatològica en la microbiota d'inoculacions espontànies de cervesa
Àrees temàtiques: Industrias agroalimentarias Food and agricultural industries Indústries agroalimentàries
Confidencialitat: No
Curs acadèmic: 2020-2021
Estudiant: Lacambra Frias, Oriol
Departament: Bioquímica i Biotecnologia
Drets d'accés: info:eu-repo/semantics/openAccess
Data de la defensa del treball: 2021-09-14
Director del projecte: Beltran Casellas, Gemma
Resum: En aquest treball, s’estudia la possibilitat de ampliar el període anual disponible per a la elaboració de cerveses espontànies amb el mètode coolship. Es parteix de la hipòtesi que condicions climàtiques diferenciades, tals com sol i pluja, podrien alterar els microorganismes presents en l’ambient, i per tant aquells que són inoculats, resultant adequats per a la elaboració de cervesa espontània malgrat una temperatura superior a la òptima. Per fer-ho, s’estudia l’estat de l’art, els antecedents, i es plantegen una sèrie d’experiments per a realitzar un seguiment en una cervesa espontània elaborada a la cerveseria Segarreta. Aquesta s’inocula en dos dies amb condicions climàtiques diferenciades, i se li fa un seguiment de pH, densitat, recompte cel·lular i inoculació en plaques de medi diferencial, per al seu estudi. Addicionalment, es realitza una PCR i proves microbiològiques com tinció de Gram o catalasa per a identificar-los, així com un estudi de condicions finals (acidesa i pH). Finalment, es postulen conclusions i s’ofereixen teories i rumb futur per a seguir amb l’estudi. S’estableix que hi ha diferències significatives i que no es recomana aquest tipus d’elaboració en dies plujosos, doncs es dóna una parada fermentativa, hi ha mostres de contaminació fúngica, i la dimensió organolèptica és desagradable.
Matèria: Indústries agroalimentàries
Entitat: Universitat Rovira i Virgili (URV)
Idioma: Català
Ensenyament(s): Begudes Fermentades
Títol en la llengua original: Estudi de la influència climatològica en la microbiota d'inoculacions espontànies de cervesa
Data d'alta al repositori: 2021-11-03