Treballs Fi de Màster> Bioquímica i Biotecnologia

Intake of the total, classes, and subclasses of (poly)phenols and breast cancer risk: a prospective analysis of the EPIC study

  • Identification data

    Identifier: TFM:1948
    Authors:
    Lopez Padilla, Maria Fernanda
  • Others:

    Keywords: Càncer de mama, EPIC, (Poli)fenols Breast Cancer, EPIC, (Poly)phenols Cáncer de mama, EPIC, (Polí)fenoles
    Title in different languages: Ingesta dels (poli)fenols totals, classes i subclasses i risc de càncer de mama: una anàlisi prospectiva de l'estudi EPIC Ingesta de los (polí)fenoles totales, clases y subclases y riesgo de cáncer de mama: un análisis prospectivo del estudio EPIC
    Subject areas: Química Chemistry Química
    Confidenciality: No
    Academic year: 2023-2024
    Work's codirector: Farràs, Marta
    Student: Lopez Padilla, Maria Fernanda
    APS: No
    Department: Bioquímica i Biotecnologia
    Access Rights: info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
    Work's public defense date: 2024-09-10
    TFM credits: 18
    Project director: Zamora-Ros, Raul
    Abstract: Els (polí)fenols són composts vegetals que es divideixen en flavonoides, àcids fenòlics, lignanos i estibenos, amb diferents estructures químiques i biodisponibilitat. Es creu que redueixen el risc de malalties mitjançant la millora dels enzims antioxidants i la mitigació de la inflamació. El càncer de mama (CM), el més comú en dones, està en augment, especialment en països d'alts ingressos. Estudis epidemiològics suggereixen que dietes riques en (polí)fenols, com la mediterrània, s'associen amb un menor risc de CM. Aquest estudi, basat en la cohort EPIC amb 257,961 dones europees, no va trobar una associació significativa entre la ingesta de (polí)fenols i el risc de CM o els seus subtipus. Polyphenols are plant compounds that are divided into flavonoids, phenolic acids, lignanos and stybenos, with different chemical structures and bioavailability. They are believed to reduce the risk of disease by improving antioxidant enzymes and mitigating inflammation. Breast cancer (CM), the most common in women, is on the rise, especially in high-income countries. Epidemiological studies suggest that diets rich in (polyn)phenols, such as the Mediterranean, are associated with a lower risk of CM. This study, based on the EPIC cohort with 257,961 European women, found no significant association between the intake of (poly)phenols and the risk of CM or its subtypes.
    Subject: Mama--Càncer
    Entity: Universitat Rovira i Virgili (URV)
    Language: en
    Education area(s): Nutrició i Metabolisme
    Title in original language: Intake of the total, classes, and subclasses of (poly)phenols and breast cancer risk: a prospective analysis of the EPIC study
    Creation date in repository: 2025-05-13
  • Keywords:

    Química
    Chemistry
    Química
    Mama--Càncer
  • Documents:

  • Cerca a google

    Search to google scholar